Trafic-Gratis.ro

Sursa ta de trafic gratuit

Contract de împrumut între persoane fizice, o forma legală pentru liniștea ta

Împrumutul de bani între persoane fizice este o sumă de bani acordată între două persoane fizice, creditor și debitor, fără a trece prin serviciile unei instituții financiare. Creditele de bani se pot incheia intre doi membri ai cercului familial sau intre doua persoane care nu se cunosc in prealabil. Împrumutul de bani între persoane fizice este astfel mai flexibil și necesită mult mai puține condiții pentru a fi pus la punct, deși este recomandata intocmirea unui contract de împrumut între persoane fizice pentru o anumită siguranță.

Contract de împrumut între persoane fizice: cum să împrumuți bani de la o persoană?

Împrumutul de bani între persoane fizice face obiectul unui contract scris care trebuie parafat și semnat.

Un contract de împrumut între persoane fizice este supus cerințelor Codului civil; este un document scris întocmit în două exemplare care urmează un anumit formalism. Actul autentic este esential pentru sume mari, constituie o garantie pentru creditor in caz de nerespectare a celui ce imprumuta si care nu-si onoreaza datoria, sau din cauza decesului acestuia.

Cine poate împrumuta bani?

Oricine este capabil din punct de vedere legal și poate dispune de bani poate împrumuta bani altei persoane. Atentie, in cazul unei sume foarte mari, acest imprumut trebuie certificat printr-un act autentic la notar. Pentru creditor și debitor care sunt persoane fizice, va fi necesar să aibă o anumită încredere unul in celalalt, deoarece nu este o bancă sau vreo instituție financiară care să garanteze profesionalismul. Nu va fi un credit de consum clasic, care este mult mai bine încadrat legal și prevede posibilitatea rambursării anticipate.

Care sunt diferențele dintre un contract de împrumut între persoane fizice autentic și contractul privat?

Contractul autentic are o valoare juridică mult mai mare decât cea a recunoașterii creanței, care este un împrumut acordat sub semnătură privată. În cazul nerambursării de către împrumutat, recunoașterea datoriei implică actionarea în instanță. Actul autentic, in schimb, este executoriu, ceea ce inseamna ca creditorul nu are nevoie sa se adreseze instantei. Tot ce trebuie să facă este să apeleze la serviciile unui executor judecătoresc pentru a-și recupera banii.

In plus, notarul se ocupa de toate formalitatile administrative legate de un contract de împrumut între persoane fizice precum inregistrarea actului la fisc.

Cum să scrieți și să faceți un contract de împrumut între persoane fizice?

Întocmirea contractului de împrumut între persoane fizice sau între prieteni trebuie să fie oficializată; trebuie să menționeze în special următoarele elemente:

Identitatea și adresa ambelor părți, creditor și debitor,

Suma sumei împrumutate scrisă de mână, în cifre și în cuvinte,

Condițiile detaliate de rambursare: programul de rambursare, sumele lunare rambursate etc.,

Eventual rata dobânzii, dacă este cazul. Creditorul poate acorda efectiv un împrumut gratuit, adică fără dobândă.

Un contract de împrumut între persoane fizice poate prevedea penalități în cazul rambursării cu întârziere care pot lua forma unui depozit de garanție, sau a dobânzii rezultate din întârziere. Părțile trebuie să detalieze în mod clar toți termenii și condițiile relației pentru a fi protejate în cazul unui litigiu.

Dacă împrumutul acordat include dobândă, creditorul trebuie să declare totalul dobânzii primite pe extrasul său. În cazul în care debitorul nu rambursează suma împrumutului și orice dobândă, creditorul poate lua măsuri pentru a solicita această rambursare. Atenție deci cum va intelegeti pentru a nu exista probleme ulterioare!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei până la 15.000 lei în 48 de ore?

Aplică mai jos ⤵